Güneş Koruyucu Nedir ?

Güneş Koruyucular

 Güneşin zararlı etkilerine karşı cilt yüzeyinde bariyer etkisi yaratarak zarar veren ışınların cildimize etki etmesini azaltan koruyucu bakım ürünlerine güneş koruyucular denir.
Güneşten gelen UVA  ve UVB ışınları bilindiği üzere cildin yapısını bozabilmektedir.  

 Dermatologlar bu zararlı ışınların cilt yaşlanmalarına, güneş yanıklarına, kızarıklıklara ve güneş lekeleri gibi sağlık sorunları yaşamanıza neden olabileceği yönünde uyarıyorlar.

Güneş Koruyucu Krem Nasıl Kullanılır?

 Güneş bakım ürünleri markalarına göre kullanım süreleri değişkenlik gösterebiliyor. Fakat genel olarak güneşe çıkmadan 15 dk önce cilde uygulanır. Dikkat edin dağılımını düzgün yapmalısınız. Bir defa sürülen ürün sizi bütün gün koruyamayabilir. 2-4 saat arayla tekrar uygulama yapılmasında fayda vardır. Uzmanlar su ile temas ettiği takdirde ürünün tekrar sürülmesinin daha faydalı olacağını söylüyorlar.

 Yapılan araştırmalar her ne kadar güneş koruyucu kullanılsa dahi güneş ışınlarının en yoğun olduğu 10:00 ve 16:00 saatleri arasında güneş altında vakit geçirmenin çok doğru olmadığı yönünde.

 Cilt tipiniz ne olursa olsun kısa dönemde sorun olmuyor gibi görünse de uzun dönemde güneş in zararlı ışınlarının cilt yaşlanması ve cildin yapısının bozulmasına neden olduğu biliniyor.

Gölgede Güneş Yakarmı?


 İnsanlar gölgede güneşin yakmayacağını düşünüyor ama güneşten gelen ışınlar kum ve su gibi yüzeylerden yansıyarak cilde ulaşmaya devam edebiliyor. Bu gibi nedenlerden dolayı deniz ve havuz gibi yerlerde kenarda gölgede oturulsa bile güneş koruyucu kullanılması gerekiyor.

Güneş Koruyucu Nasıl Olmalıdır?


 Bir güneş koruyucu ürün alacaksanız üzerinde hem UVA hem de UVB ye karşı koruma sağlayan filtrelerin olması gerekmektedir.

 Ürünün üzerinde sadece UVB yazıyor ise UVA ışınlarından korunmuyor olabilirsiniz. UVA filtresi de cilt yaşlanması gibi risklerden sizi korumaktadır.

 Güneş koruyucuların üzerinde yazan GKF (SPF) güneş koruma faktörü anlamına gelmektedir. Üzerinde yazan rakam UVB ye karşı ne kadar etkili olduğunu belirler. Ör: 50 faktör 30 faktör gibi.


 Cilt tipine göre de seçim yapılmalıdır. Örneğin hassas ve açık renk bir cilt için yüksek koruma faktörlü ürünler tercih edilebilir.